רקע
"ילדים הם לא מבוגרים קטנים" זהו אחד העקרונות המנחים של מקצוע רפואת הילדים .הכוונה היא לכך שכל המנגנונים הפיזיולוגיים ומנגנוני החולי בילדים שונים משל מבוגרים ומחייבים הכרה והבנה של גוף הילד ואת היכולת להתאים לו טיפול יחודי אשר צפוי להיות שונה מזה של מבוגר.
כלל זה נכון כפליים כאשר דנים בתינוקות!
מערכת הדם בתינוק היא מיוחדת ושונה משל ילד בוגר יותר ומשל אדם בוגר. בכדי לאבחן מחלה/בעיה או לטפל בתינוק חייב הרופא להיות מומחה לתחום ספציפי זה ולהכיר ולהבין נושא זה לעומקו.
אנמיה בתינוק/ילוד
עקב התנאים המיוחדים ברחם העובר מתפתח בתנאים הדלים(באופן יחסי) בחמצן ובהתאם לכך התינוק נולד באופן טבעי עם רמת המוגלובין גבוה מאד יחסית אשר נוצרת כפיצוי על רמת החמצן הנמוכה.
לאחר הלידה יש עצירה(טבעית ונורמלית)ביצור הדם ע"י מח העצם אשר חוזרת לעצמה רק לאחר מספר חודשים בתקופה זו יש ירידה פיזיולוגית וטיבעית ברמת ההמוגלובין בתינוק.
לאור ההסבר האחרון יש קושי להגדיר מהי רמת המוגלובין נמוכה(אנמיה) בתינוק וחשוב לנתח זאת לפי גיל התינוק בימים/שבועות ובדינמיקה של ערכי ההמוגלובין מאז הלידה.לדוגמה ערך שיהיה תקין לחלוטין בגיל חודשיים יוגדר כאנמיה קשה בלידה!!!
במידה ואכן לתינוק יש אנמיה חשוב לברר את הסיבות לכך אשר הן שונות לחלוטין מאילו של ילדים גדולים יותר לדוגמה בילוד חסר ברז\ל הינו מצב נדיר יחסית ואילו בילדים/תינוקות גדולים יותר זוהי הסיבה השכיחה ביותר.
פעמים רבות בילוד מדובר מאנמיה המולית כלומר כזו הנוצרת עקב פרוק דם מוגבר . ולכך יש סיבות רבות החל ממצבים חולפים כמו באי התאמת סוגי דם בין האם לתינוק או במצבים כרוניים ממושכים כמו ספרוציטוזיס.
חשוב להדגיש שאנמיה בתינוק קטן יכולה לפגוע בשלומו בבריאותו ולהפריע לתהליכי הגדילה וההתפתחות הדרמטיים המתרחשים בגיל זה.
בכל מקרה של אנמיה משמעותית בילוד חשוב לבצע בירור ומעקב מקצועי ע"י המטולוג ילדים מומחה!
אנמיה ופגות
בשני העשורים האחרונים בזכור ההתקדמות האדירה במילדות,טיפולי פיריון ורפואת פגים יש יותר ויותר תינוקות אשר נולדים לאחר פגות ופעמים רבות לאחר פגות קשה ומשמעותית. בתינוקות אילו שכיחות האנמיה היא גבוה ביותר ממספר סיבות:
א.עיקר מעקב הברזל מהאם לתינוק מתרחש בטרימסטר השלישי להריון ופגים "מפספסים" זאת.
ב.מחלות שונות (זיהומים,בעיות נשימה,ועוד) אשר פוגעות באיזון התקיון של התינוק והיכולת שלו ליצר דם באופן תקין
ג. לקיחת בדיקות דם חוזרות (אשר מהוות באופן יחסי חלק גדול מדמו של התינוק)
ד. גדילה מואצת אשר מחייבת קצב יצור דם חריג ולעיתים בלתי אפשרי
ה.חסר (מוחלט או יחסי) בהורמון האריטרפאטין.
קבוצה זו של תינוקות נדרשים לליווי המטולוגי מקצועי למשך החודשים הראשונים לחיים.
טרומבוציטופניה(מספר טסיות נמוך)בילוד/תינוק
תינוק בריא נולד באופן טבעי עם מספר טסיות תקין.
פעמים רבות עקב בעיות שונות סמוך ללידה מתפתחת ספירת טסיות נמוכה .מצב זה עלון להיות מסוכן לתינוק בעיקר בהתפתחות דימומים .הדימום המשמעותי/מסוכן במיוחד הינו דמם תוך מוחי אשר עלול לפגוע במח המתפתח של התינוק.
לירידה זו בטסיות הדם סיבות רבות החל מבעיות סביב הלידה כמו זהום,פירוק דם משמעותי או ירידה בחום התינוק וכלה בבעיות משמעותיות יותר כמו מעבר נוגדנים מהאם לתינוק אשר תוקפים את טסיות התינוק. יתכנו אף מצבים מולדים של הפרעה במח העצם אשר גורמיםלפגיע קשה ביצור טסיות.
כיום אנו משתמשים בסדרה של בדיקות אבחון מדויקות לאיתור נוגדנים כנגד טסיות ובדיקת ההורים והתינוק.
חשוב לבצע בירור שכזה הן עבור התינוק המטופל ועוד יותר מכך עבור תינוקות נוספים הצפויים להוולד אשר עלולים לפתח בעיה שכזה בעוצמה הולכת וגדלה.
חשוב להדגיש שבחלק מהמקרים ניתן ע"י טיפול מתאים לאם למנוע את התופעה או לפחות לצמצם אותה ע"י טיפול מקדים לאם בזמן ההריון.
מערכת הקרישה בילוד/פג
בתינוקות בעיקר בימים הראשונים לחיים יש חסר בשלות יחסי של מערכת הקרישה.
מעיה זו גורמת בו זמנית הן לנטייה לדמם עקב חסר של פקטורי קרישה ספצפיים הפרעה התפקוד הטסיות ושינויים נוספים וכנגד לנטייה מוגברת ליצירת קרישים עקב מנגנונים אחרים כמו חוסר בשלות של גורמים שמעכבים(מבקרים) את יצירת הקריש.
חשוד להדגיש שבגיל הילוד השכיחות להווצרות קרישים היא הגבוה ביותר בכל גיל הילדות ודומה לרמה המוגברת שיש בעשורים השביעי שמיני לחיים. בעיה זו נובעת לא רק עקב מערכת הקרישה של התינוק אלה עקב גורמים נוספים כמו ההמוגלובין הגבוה של התינוק אשר גורם לצמיגות הדם ועקב מעבר של גורמים המגבירים קרישיות מהאם לתינוק.
חשוב מאד כאשר דנים בבעיות קרישה בגיל זה להבין את המנגנונים המיוחדים ואת הנורמות הספצפיות של גיל זה.
לסיכום בבעיות דם בגיל בילוד/תינוק חשוב להתיייעץ עם המטולוג ילדים המומחה לתחום זה!
לפרטים נוספים התקשרו 052-2574868